Nieuwsbrief voorjaar 2014

Dit jaar begon net als ieder jaar weer rustig, daarna komen de patiënten stromen weer op gang vooral de tbc-patiënten en daar hadden we nogal wat moeilijkheden mee, omdat we niet voldoende medicijnen hadden. We kwamen een soort tekort, maar gelukkig hebben we via de inzet van Joanne net voor mijn vertrek naar Nederland een oplossing gekregen in de vorm van een donatie van deze medicijnen via een ondersteunende stichting, die dit financieel mogelijk maakte. We zijn ook weer bijna door onze babymelk (van 1 t/m 6 maanden) heen en kijken naar mogelijkheden om die gesponsord te krijgen.

We hebben op het moment ook veel aanloop van mensen buiten ons gebied omdat er meer ziekenhuizen dan dokters bij de staat zijn. Hun oplossing is dan de doktoren te laten rouleren waardoor er altijd ziekenhuizen zijn waar er geen doktoren zijn en niet altijd dezelfde.

Na een periode geen e-mail kwamen we met kunst- en vliegwerk in een periode van af en toe e-mail waardoor we zo af en toe konden mailen. Ben gaat in de VS uitzoeken hoe we de schotel weer in orde kunnen krijgen.

De container die onderweg was kwam weer snel – wat mooi was – omdat het team uit Nederland dat in februari kwam er een huis van ging maken. Doordat ik verhuisd ben, is er behoefte aan meer woonruimte, vooral voor bezoekers. Hiervoor hebben we het huisje van de grote Haïtiaanse meiden die bij ons wonen verbouwd zodat we er in de toekomst gasten kunnen onderbrengen of dat het als een huis voor mensen of een gezin dat langere tijd blijft kan fungeren. We sloopten er de keuken uit die helemaal vergaan was en plaatsten er een nieuwe in. Verder bouwden we er een badkamer aan die nog niet af is van binnen, maar de verdere aanpassingen kunnen we zelf doen.

De geïsoleerde container werd voorzien van ramen en deuren. Er werden tegels op de vloer gelegd en een keuken in geplaatst. Verder maakten ze er twee stapelbedden in, waardoor er vier slaapplaatsen in kwamen. We brachten er de meubels uit het andere huis in en daarmee kwamen ook de muizen die in de bank zaten mee als verstekelingen.

We maakten aan beide huizen veranda’s en net voor we vertrokken hebben we dat ook nog gedaan bij het huis
van Jaqueline, waardoor ze weer een dak erover heeft, nadat ze nog steeds met het takkendak zat, maar zonder de bladeren die eerst de schaduw gaven.

nb-vj-2014-01

Bert en Kees maken er stapelbedden in.

nb-vj-2014-02

Alles klaar en ingericht voor de meisjes uit het huisje.

nb-vj-2014-03

Eindresultaat stapelbedden.

In het ziekenhuis werd ook veel gedaan. Henk – onze tegelzetter – heeft de meeste wanden van tegels voorzien samen met Wilfrid, zijn vaste Haïtiaanse hulp. Venes en Jean Claude hadden de openingen van de deuren op de 1e verdieping op maat geslepen zodat Bert en Cees de deuren erin konden zetten. Ze plaatsten ook nog een grote keuken in de toekomstige tandartsenruimte, zodat we er nu omheen kunnen betegelen. Na het plaatsen van de deuren ging Wesley – mijn Haïtiaanse metselaar – er achteraan om de boel aan te smeren zodat er overheen betegeld kon worden. Henk maakte ook de lokale bakker blij met de deegmachine en generator die met de vorige container mee waren gekomen. Deze werden door Ben aangesloten.
Mijn vader verrichtte hand en spandiensten, vooral in het gastenhuis. Theo was er weer bij nadat hij in 2013 niet mee kon omdat hij net ervoor een hartaanval had gehad en drie omleidingen had gekregen. Hij fleurde de boel in het ziekenhuis weer op met zijn vrolijke schilderwerk en zijn grappen. Hij schilderde ook de wooncontainer en het huisje waar de meiden uit zijn getrokken. Verder schilderde hij ook nog de container waarmee we met de aanleg bezig zijn van het mortuarium. Wichert was mee om alles van elektriciteit te voorzien. Hij sloot het huis aan op 220 V en ook bracht hij 220 V in de werkplaats, waardoor we niet alleen van 110 V afhankelijk zijn. Hij maakte een gevaarlijke val van de ladder, die wegschoof en zijn been met een groot gat achterliet, dat Anne-Marie daarna hechtte. Hij voorzag de container bij het mortuarium en vele opslagruimtes van licht en stroom. Ook maakte hij Anne-Marie en Jaqueline blij door lichten in het ziekenhuis aan te leggen, daar waar ze nog tekort kwamen op de begane grond.

nb-vj-2014-04

Henk tegelt de geïsoleerde container.

nb-vj-2014-05

Henk tegelt de geïsoleerde container.

nb-vj-2014-06

Haïtaanse hulp bij het tegelen.

nb-vj-2014-07

Theo schildert ook de buitenkant van het ziekenhuis.

Verder heeft Wichert de elektriciteitsruimte opgeruimd en opnieuw ingericht en alles uitgesorteerd. Tiny en Janny waren de ‘witte tornado’ in het gastenhuis en ziekenhuis, waardoor ook alle ruimtes die gebouwd waren ook grondig schoon gemaakt zijn.
Bert en Cees hebben ook deuren voor de nieuwe toiletten van het ziekenhuis gemaakt die ook met de container mee waren gekomen.
De kinderen hebben tot de eerste week van april les gehad van Chiara. Zij vertrok daarna weer richting Nederland waarna wij (Lisa, Anne-Rose, Miriam en Rob) ook die richting uitgingen. Wij vertrokken op 6 april om 7.00 uur in de morgen naar Cap Haitien met de auto samen met fre To – de man van de nanny van de kinderen – die daar naar zijn kinderen en zijn vrouw ging. Wij sliepen daar en gingen de volgende morgen met de bus naar Santo Domingo. Daar verbleven we een dag in een goed hotel met zwembad, om de volgende dag daarvandaan naar Punta Cana te vliegen en daarna naar Brussel. Daar werden we opgehaald door  Harro (een zoon van Riet en Martien de Lange uit onze kerk in Driel). Hij werkt één dag in de maand in Brussel en had toestemming om dat te combineren. Hij kwam er net aan toen wij de terminal uitkwamen.

Zo waren we eindelijk in Driel na een lange reis die ons 2000 euro bespaarde. De bedoeling is dat we begin augustus weer richting Haïti gaan.
De kinderen gingen de week daarop al weer naar school, zodat ze zo veel mogelijk kunnen opsteken in de tijd dat ze hier zijn. Ik had gelijk al een gesprek met de nieuwe meester Arjan voor volgend jaar. We maakten afspraken en hij is al enige tijd bezig met Frans te leren zodat hij zich ook beter kan redden wanneer hij naar Haïti komt.
Chiara heeft op de scholen in de directe omgeving football teams opgezet en gaat een competitie opzetten, met 1x per jaar een toernooi. Ze is van plan hiervoor terug te komen in oktober.

Het afscheid viel ons moeilijk om Anne-Marie achter te laten helemaal in haar eentje. Jaqueline was eind maart vertrokken net als Ben. Nu vertrokken ook nog Chiara en wij. We hebben heel veel goed voorbereid maar het blijft een zware tijd voor haar zonder ons voor een lange tijd. Gelukkig hebben we regelmatig contact met haar via telefoon en Skype, waardoor het allemaal wat verzacht wordt.

We zijn ook nu al weer op zoek naar mensen met twee rechter handen, die ons volgend jaar weer willen helpen om de bevolking beter te kunnen helpen. Mocht u zo’n persoon zijn of kennen, neem dan contact op met mijn ouders op het onderstaande nummer.

De situatie in het land baart ons de grootste zorgen want er is in zes jaar geen één fatsoenlijke oogst geweest. Dit jaar is er zelfs geen gras voor de beesten (laat staan eten voor de mensen) omdat er veel te weinig regen valt. Wij kunnen medische zorg geven, maar als er geen eten is, dan wordt ook dat heel moeilijk. We zijn met een voedselprogramma (voedsel voor werk) begonnen via Ben waardoor er 30 teams variërend van 30 tot 60 man één dag in de week aan de wegen werken, die nodig moeten worden opgeknapt. Er gaat veel tijd in zitten omdat te organiseren en te contoleren en erover te vergaderen met de leiders van de streek.

Na het team uit Nederland kwam er een Russisch team uit de VS, net als vorig jaar. Ze hebben weer veel werk verricht. Ze hebben zich bezig gehouden met de 1e etage, waar ze
de verlichting aan één kant van de gang hebben aangelegd en de gang zelf. Verder plaatsten ze extra stoppenkasten om alles goed te kunnen laten functioneren en sloten op de begane grond de 110 V aan. Aan één kant van de gang was dit nog niet gedaan nadat ze vorig jaar de bedrading hadden getrokken en er niet aan toe waren gekomen om het aan te sluiten. Het is een heel gedoe omdat er weinig geluid mag worden gemaakt terwijl het ziekenhuis ook functioneert.

Ik was net thuis toen het echo-apparaat het begaf dit is al veel vaker gebeurd en we zijn dus weer op zoek naar een nieuwe die in de container kan die we nu aan het pakken zijn.

De periodes dat er teams zijn wordt er geen kleding uitgegeven omdat er gewoonweg geen tijd voor is. Maar als er geen teams zijn dan is er eens in de twee weken een inschrijving op maandagmorgen voor het werk (vaak staan ze er al vanaf 2.00 uur te wachten) zodat er ongeveer 50 families de volgende twee zaterdagen een zak kleding kunnen uitzoeken naar de behoefte van hun gezinnen. Mijn ouders pakken die altijd in vuilniszakken in om de gaten te vullen die anders leeg zouden zijn in de container. De kleding wordt via onze kerk in Driel ingezameld en gescheiden op zomer- en winterkleding. Voor ons de zomerkleding en voor Polen/Roemenië de winterkleding. Hiermee helpen we veel gezinnen die geen geld hebben om kleren te kopen. Ook als er huizen afbranden komen de mensen naar ons toe voor o.a. kleding.

Wij hebben de grootst mogelijke moeilijkheden om de nood van de bevolking het hoofd te bieden omdat we een groot gebrek aan vrijwillig personeel hebben. We zijn op zoek naar een verpleegkundige die wil overwegen voor langere tijd te komen. En een tweede arts zodat Anne- Marie en Jaqueline meer ontlast kunnen worden, zodat er – ook als zij er niet zijn – de volledige zorg kan worden geleverd. We hebben woonruimte beschikbaar om ze te huisvesten. Wij streven ernaar goede kwaliteit zorg te leveren maar dat is wel heel moeilijk op deze manier. Financiën om het op een andere manier op te lossen zijn er niet omdat de bevolking ieder jaar weer armer wordt en daarin lijkt geen verandering te komen.

We willen u ook nu weer bedanken voor uw grote steun, zowel geldelijk, als ook in uw gebeden en meeleven. Zonder dit alles zouden we dit niet kunnen volhouden.

nb-vj-2014-08

Vergadering uitvoerders, voedsel voor werk project, vanwege de droogte.

nb-vj-2014-12

Henk controleert het deeg bij de bakker in de geplaatste deegmachine.

nb-vj-2014-09

Uitvoering project.

nb-vj-2014-13

Deuren voor detoiletten bij de wachtruimte geplaatst.

nb-vj-2014-10

Droge rivierbedding, geen eten voor mens en dier.

nb-vj-2014-14

Bert en Kees bezoeken wegenproject en proberen het ook even.

nb-vj-2014-11

Eén bui en de rivier loopt vol, na halve dag weer leeg.

nb-vj-2014-15

Het voedsel wordt uitgedeeld.

nb-vj-2014-16

Anne Marie aan het voorbereiden voor de nieuwe dag.

nb-vj-2014-20

Kinderen op school, met gelegenheids onderwijzer Wichert de Lange.

nb-vj-2014-17

Patient wordt aangevoerd met taptap (taxi), te ziek voor ander vervoer.

nb-vj-2014-18

Operatie klaar, na amputatie been, reden suikerziekte.

nb-vj-2014-21

Windmolen en zonnepanelen geplaatst op het huisje waar Jaqueline woont.

nb-vj-2014-19

Weinig zon en dus geen stroom, gezellig bij de kaars van de kerk in Didam

nb-vj-2014-22

Nieuwe kapschuur bij de werkplaats

nb-vj-2014-24

Haïtiaanse metselaar smeert de kozijnen aan, nadat deze geplaatst zijn door Bert en Kees op de verdieping van het ziekenhuis.

nb-vj-2014-25

Theo heeft de schilderklus geklaart.

nb-vj-2014-23

Theo heeft de schilderklus geklaart.

nb-vj-2014-26

Aankomst Nederlands team in Port au Prince, daarna 6 uur in de bus tot Basin Bleu, waar Ben en Rob ze ophaalden, door de rivier anderhalf uur verder naar Passe Catabois

nb-vj-2014-27

Even ontspannen, Rob brengt team naar de grootste markt in Beau Champ.

nb-vj-2014-28

Parkeerplaats voor lastdieren.

nb-vj-2014-29

Aanbouw douche-toiletruimte en plaatsing nieiwe keuken en een verfbeurt, na het verlaten van de meisjes die nu in de geïsoleerde container wonen.

nb-vj-2014-31

Kees en Bert plaatsten de keuken in de nieuwe tandartsruimte.

nb-vj-2014-32

Keuken geplaatst in opgeknapt huisje, vooprgaande was helemaal vergaan.

nb-vj-2014-33

Op weg naar Basin Blue, met Rob voor vertrek naar Nederland, de chauffeur uit Port au Prince nam ons daar over, weer 6 uur in de bus en dan vliegen.

nb-vj-2014-30

Kees en Bert richtten het magazijn voor bouwmaterialen in.

 

Reacties zijn gesloten.