Nieuwsbrief Kerst 2021

Sinds de president is overleden is alles veel moeilijker geworden. Het transport wordt geblokkeerd op de wegen. Eten en materialen komen er in onze streek bijna niet meer binnen. Dit zorgt ervoor dat vooral eten voor de bevolking bijna onbetaalbaar is. Wat de zaken nog verergerd is dat er geen brandstof meer komt. Hierdoor is de prijs van zowel diesel als benzine opgelopen tot $ 8.00 per liter. Als je het al krijgen kunt.

IN MEMORIAM
Op 29 september overleed onverwacht Theo van Rijsewijk. Hij was Nederlands ambassadeur van ons werk hier in Haïti. Hij was als een tweede vader voor Anne-Marie en mij en opa voor de kinderen. We missen hem iedere dag.
Hij begreep als geen ander waar we mee bezig waren.
Hij zette zich in met alles wat hij had;

  • tijd, hij was hier vijf maanden van het jaar;
  • financiele middelen, om anderen te helpen;
  • vakmanschap; met zijn schilderwerk fleurde hij de boel hier op. Wat eens grauw en grijs was kreeg nu levende kleuren.

Met zijn inzet in alles wat er te doen was ook als het moeilijk ging. Ook zijn karakter monterde ons enorm op.
Wij hebben dit soort mensen nodig om ons mooie moeilijke werk hier te kunnen volhouden.
WIE KAN ER EEN TAAK VAN HEM OVERNEMEN?

School
Dit jaar gaan er via het project van de Christelijk Gereformeerde kerk meer dan 200 kinderen naar school. Ze zitten in zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs. Het is veel werk. Je hebt bijna altijd kinderen op de gallerij zitten die je nodig hebben voor school, ziekenhuis of eten.
Het afgelopen jaar hebben we een mooi resultaat geboekt bij de staatsexamens. Het eerste examen is in het negende jaar en daar slaagden alle kinderen die meededen uit het project. Het laatste jaar heet NS 4. Daar hadden we 50% met een landelijk gemiddelde van 28%.
We zijn blij met de resultaten en hopen op een goed nieuw schooljaar. We hebben dit jaar een uitbereiding van het schoolproject, met een kleine klas met leerlingen van negen tot en met zeventien jaar, die niet kunnen lezen en schrijven.
Ze komen niet verder omdat de scholen ze laten overgaan om ze kwijt te raken. Ze stranden dan ergens waar ze het wel serieus nemen. Deze meisjes zijn allemaal veroordeeld tot armoede als ze niet kunnen lezen en schrijven. Ons doel is om ze in een jaar klaar te stomen, zodat ze volgend jaar weer naar de reguliere school kunnen. Verder hebben we drie leerlingen – die al twee keer zijn blijven zitten op het
College – naar de staatsschool gestuurd. Daar ligt de lat wat lager. Dit om te kijken of ze op deze manier verder komen.
Miriam ons derde kind is van school veranderd omdat ze steeds werd geslagen ondanks dat ze alles volgens de regels deed. Maar omdat de anderen in de klas dat niet deden moest zij ook geslagen worden. De school wilde van 6.45 uur tot en met 18:00 gaan werken. De school waar ze nu opzit was al gesloten voor nieuwe inschrijvingen. Maar na mijn bezoek en een examen voor Miriam was het in orde.
De directeur zei tegen Miriam dat hij respect had voor haar ouders omdat ze de handen uit de mouwen steken wat niet alle zendelingen doen.

Gezinsuitbereiding
In deze periode zijn er drie nieuwe kinderen bij mij in huis komen wonen: Lovenda, Widline en Nai. Ze gaan iedere dag naar school. Dat maakt dat we om 5.00 uur op moeten staan om ze op tijd weg te krijgen. Edline helpt hierbij.
Ze werkt en woont hier nog steeds omdat de universiteit in de Dominicaanse Republiek gesloten is door corona.
Wij hebben noch steeds geen geval van corona gezien, al weten we dat het er wel is in Port au Prince.

Container
Na een lange periode is er weer een container aangekomen.
Er was al in 2019 begonnen met het inpakken hiervan. In maart 2020 was hij klaar voor vertrek. Hij vertrok na een lange stallingsperiode in Tilburg bij een adres van onze agent BBC. Dit was helemaal gratis. Hiervoor zijn we hen veel dank verschuldigd.
Deze container stond na aankomst in Haïti, vijf weken in Port-Au-Prince, voordat hij veilig uit de haven kon vertrekken.
Daarna kwam zonder veel problemen bij ons aan op een dag met slecht weer. Er zaten veel spullen in voor de projecten die we via BND bij ons hebben gekregen.

 

We kregen de hoognodige medicijnen, watertanks en accu’s inclusief alle benodigdheden om ze aan te sluiten, onderdelen voor de trekkers, babymelk en nog heel veel meer dingen en levensmiddelen die hier niet te koop zijn.

Water
Sinds ongeveer anderhalf jaar hebben we geen leidingwater. Hierdoor moeten we voor al de huizen water in rijdende watertanks aanvoeren. Gelukkig hebben we het reservoir van BND/Wilde ganzen tot onze beschikking en kunnen we van daaruit de tanks vullen. Het is regenwater en drinkwater moeten we iedere dag met jerrycans aanvoeren.

 

 

 

 

 

 

Met de minigraver, die door Hitachi aan ons is geschonken, hopen we volgend jaar een leiding te leggen naar alle huizen zodat er automatisch gevuld kan worden. Ook leggen we gelijkertijd een kabel van het ziekenhuis naar het gastenhuis om hier een betere stroomvoorziening te krijgen.

Werken aan de weg
Iedere zaterdag werken we aan de weg naar PiCousin. De weg daar was bijna afgesloten en we repareren met banden de doorgangen. Ook hebben we een waterkering aangelegd, zodat de weg niet meer wegspoelt.Op het moment zijn er geen oude banden en diesel beschikbaar, waardoor het werk stil ligt.

Bekijk deze foto’s ook op: www.hulp-haiti.nl/foto-albums

Werkteam
In februari hopen we een Nederlands werkteam te ontvangen. Dit staat al heel lang op het programma maar door corona is dit niet gerealiseerd. Er is voldoende werk aan de winkel want er blijft veel liggen als je onvoldoende mensen met de juiste kennis ontvangt. Deze mensen hebben wij nodig voor ons werkteam:

  • electromonteur;
  • installateur die de watervoorziening plaatst van de opslagtanks;
  • monteur om de auto en de vier trekkers te reparen;
  • kok met twee rechterhanden;
  • schilder om het noodzakelijke onderhoud te doen.

HELP ONS OM HIER VOORUIT TE KOMEN, WIJ HEBBEN HARD HULP NODIG.

WE HEBBEN DRINGEND EEN NIEUWE DOKTER NODIG DIE ONS TEAM KAN VERSTERKEN.

In december gaat Jaqueline naar Nederland voor kort verlof. Dan staat Anne-Marie er alleen voor met het Haïtiaanse team.
Het operatieschema staat boordenvol, maar in die tijd kunnen we niet opereren. Hierdoor worden ook de inkomsten, die ons ziekenhuis draaiende moeten houden, onder druk gezet.

 

 

WE ZOEKEN EEN ARTS OP VRIJWILLIGE BASIS DIE
HIER VOOR LANGERE TIJD KOMT WERKEN EN WONEN.

Is dit wat voor u? Kent u iemand die dit zou kunnen doen?
Neem dan contact op met de stichting.

WE ZOEKEN EEN ERVAREN VROEDVROUW DIE FLEXIBEL IS OM ZICH AAN TE KUNNEN PASSEN AAN DE SITUATIE HIER PLAATSE.

Ze runt de zwangeren kliniek samen met het Haitiaanse team. Ook dit zal verlichting geven op de werkdruk van Anne-Marie en Jaqueline.

Kerst
We zijn al weer hard op weg naar de kerst. Iets wat altijd moeilijk is om te bevatten in een land met altijd zon. Het gaat om de Zon in ons leven; de motivatie en inspiratie van Hem die voor ons is gestorven in onze plaats. Hier in Haïti merken we veel meer hoe we tekort schieten. De nood blijft altijd groot ondanks wat we doen. We zijn dankbaar voor wat we hier mogen doen.
Wij wensen u gezegende kerstdagen toe en een goed nieuwjaar met de ogen open voor de nood van de wereld waarin we leven.

Hartelijk dank voor alle donaties en ondersteuning waarvoor we te weinig dank U wel zeggen.

Vriendelijke groeten van:
Rob, Anne-Marie, Lisa, Anne-Rose, Miriam en José.

Reacties zijn gesloten.