Nieuwsbrief juni 2023

Situatie van het land
De verbindingen worden steeds slechter en bijna alle goederen komen per schip aan om de bendes te omzeilen.
Werkmateriaal en overige spullen komen zo nu en dan via de weg waar er geld aan de bendes moet worden betaald om verder te mogen met het transport. Wat betreft de brandstof; benzine kost nu bijna € 4,00 per liter en diesel is bijna nooit te koop. Wij hebben een goede relatie met de baas van het pompstation waardoor we zo af en toe wat brandstof kunnen kopen.
De geldwisselproblemen zijn nog steeds hetzelfde. Als je geld op de bank heb dan kun je maar $ 200 per dag opnemen en als je gourdes nodig hebt dan moet je maar afwachten
hoeveel je er kunt krijgen tegen een slechte wisselkoers.
Wij wisselen cheques bij mensen die we kennen om geen dagen voor de bank te moeten wachten en een betere koers te krijgen.

Hongersnood
Door het tekort aan voedsel komen er heel veel mensen bij mij voor hulp en ik doe wat ik kan om daarbij de helpende hand te bieden. Het is wel heel moeilijk omdat het voor ons
moeilijk is om aan voedingsmiddelen te komen waaraan we gewend zijn. Ook zijn de voedinsmiddelen erg duur. Er komen geen containers meer vanuit Nederland dus wat we op
die manier kregen missen we ook. Wij eten veel brood en vooral met het beleg is het lastig omdat het er gewoonweg niet is.

De heli van de VN voor de reis naar Port-de Paix

Vertrek Rob uit Nederland
Na de laatste nieuwsbrief vertrok ik uit Nederland omdat ik daar (te) lang niet geweest was. Ik heb tijd met mijn familie doorgebracht en de medische zorg die ik zelf nodig had is uitgevoerd. Na een staaringreep kan ik weer goed zien met beide ogen, mijn longmedicatie is aangepast zodat ik meer lucht krijg en mijn prostaatoperatie is gedaan maar daar komt nog een vervolg op.
Op de terugweg raakte ik mijn paspoort kwijt in de Dominicaanse Republiek,
maar met veel en snel regelwerk van mijn zwager Martin en Anne-Marie, en een interventie van de consul in Haïti, kreeg ik een tijdelijk paspoort om naar Port-au-Prince te reizen. Ik heb gelijk de aanvraag van een nieuw paspoort geregeld dat naar Port-au-Prince gestuurd kon worden. Zo kon ik het met hulp daar ophalen. Na alle snelle acties was ik precies op tijd om weer met de helikopter naar Portde-Paix te gaan. Daar werd ik met de auto opgehaald.

NIEUWS 5 JUNI 2023
Zeker 15 doden door zware overstromingen in Haïti.

In Haïti zijn zeker vijftien mensen om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen, die het gevolg zijn van zware regenval. Ook worden er nog acht
mensen vermist, melden de autoriteiten.
Meer dan 13.000 mensen op diverse plekken in het land moesten dit weekend hun huis verlaten door de overstromingen.
Ruim 1200 woningen zijn overstroomd.
Meer dan 7400 families hebben melding gedaan van schade aan hun woning.
Veel gewassen in het midden van het land zijn verwoest, waardoor de hongersnood in het land dreigt te verergeren.
Premier Henry laat weten dat hij samenwerkt met lokale en internationale organisaties om hulp te bieden aan de mensen die getroffen zijn door de overstromingen.Bron: NOS Nieuws. Beeld: AFP.

Anne-Marie

Vertrek Anne-Marie naar Nederland
Anne-Marie ging in december 2022 naar Nederland om tijd met haar ouders door te brengen en kwam weer terug in januari 2023.

 

 

 

Werkzaamheden
Samen met Anne-Marie kwamen ook Jaap van Merkerk en Peter van Lonkhuyzen mee die hier in zes weken een megaklus klaarden door de stroomvoorziening van het ziekenhuis te versterken en een aftakking te maken naar het gastenhuis.
Voorheen viel de stroom regelmatig uit. De stroomvoorziening van het ziekenhuis is vooral nu erg belangrijk omdat de bliksem vlakbij is ingeslagen en de oude 110 volt, die de verlichting regelde, niet meer werkt. We zullen nog moeten zien hoe we dat weer gerepareerd krijgen.
In de geul die ik gegraven heb, met de door Hitachi gedoneerde minigraver, hebben we ook gelijk een waterleiding vanaf het reservoir gelegd. Deze waterleiding zal uiteindelijk naar alle huizen worden doorgetrokken omdat we die huizen nu al vijf jaar met watertanks op trailers en met de trekker moeten voorzien van water.

Rob graaft een geul met de minigraver

Het kan nog wel even duren omdat het waterreservoir leeg moet zijn om de pomp er onderin te kunnen installeren.
Wateropslag is ontzettend belangrijk. We hebben net een periode van zes maanden droogte achter de rug.

José

Ziekenhuis
Met het nieuws dat Anne-Marie naar Nederland zou gaan vertrekken, werd het proces hiervan – na de precaire situatie van haar vader – allemaal versneld. Anne-Marie is nu samen met onze kleindochter José (dochter van Lisa) in Nederland. José gaat daar volgend jaar naar school en wij zijn bezig met de transitie. Voordat Anne-Marie weg ging uit Haïti hebben we nog een groot aantal operaties gedaan om de mensen zoveel mogelijk te kunnen helpen. Het vertrek van Anne-Marie stemt ons allemaal treurig maar we proberen nu de andere activiteiten die er zijn verder uit te bouwen zodat we de bevolking beter kunnen bedienen.
Jacqueline is er nog en dus kunnen we doorgaan met het goede werk dat we hier doen.
De overgangsperiode verloopt stroef omdat er net een periode van veel regen is die we nodig hebben voor het land.
Maar de regen zorgt er ook voor dat de wegen onbegaanbaar zijn en de mensen dus maar mondjesmaat naar het ziekenhuis kunnen komen. Dit wordt pas beter als de zon weer gaat
schijnen. Hierdoor hebben we grote problemen om zelfs het weinige personeel wat werkt te kunnen betalen.

Ouders
Mijn ouders hebben een appartement gekocht dat in aanbouw is en gaan deo volente in september of oktober verhuizen. Hierbij zal ik aanwezig zijn om hen te helpen.
Er komt al heel veel regelwerk en mantelzorg op de schouders van mijn zus neer en dat combineert ze met een baan in het ziekenhuis. In oktober neemt ze vrij zodat we samen
onze ouders kunnen helpen bij de werkelijke verhuizing.
Anne-Marie gaat voor een gedeelte van die periode naar Passe-Catabois om de situatie hier op te vangen en gelijk de verjaardag van één van onze kinderen te vieren. Mijn ouders zien ernaar uit om het grote huis te verlaten want ook zij hebben veel gezondheidsproblemen. Maar mijn vader is bijna 94 jaar en mijn moeder is 88 jaar en we zijn blij zijn dat ze er nog zijn.

Schoolproject
Ondanks alle problemen in het land zijn de scholen allemaal begonnen en we kijken hoe het verlengde jaar zal worden afgesloten.

Miriam en Anne-Rose

Paspoorten
Anne-Rose en Miriam moeten hun paspoorten vernieuwen en dit kan niet in Haïti. Wij moeten hiervoor naar Santo Domingo en we wachten hiermee totdat Miriam klaar is met haar tentamens. Dan gaan Anne-Marie en ik de reis plannen. We gaan proberen met de helikopter te gaan omdat die voor ons gratis is.
We kunnen er ook weer mee terug vanuit Port-au-Prince naar Santo Domingo. We hebben dan daar een afspraak op de ambassade en gaan dan weer terug. We gaan zien of dit gaat werken.

Lovenie
Lovenie doet het goed. Ze werkt gewoon in het ziekenhuis en doet de opleiding van laborante
ernaast. Verder doet ze ook nog een computer cursus twee middagen in de week.
Ze heeft net een examenperiode en practicum achter de rug.

 

Opleiding tot arts
Edline is volop bezig met de laatste zaken die nog geregeld moeten worden voordat ze volgend schooljaar weer kan instromen voor haar opleiding van arts. Ook zij werkt nog
in het ziekenhuis en ook zij is bijna klaar met de computer cursus.

 

Auto
De auto doet het weer maar toen we Anne-Marie wegbrachten hadden we geen goed werkende remmen. Dit probleem komt steeds terug omdat we nooit een goede monteur kunnen vinden die het probleem definitief kan oplossen. Ook de bodem is op vele plekken doorgeroest en dat is het volgende probleem dat wij niet kunnen oplossen. We zijn blij dat we
een auto hebben maar na iedere rit moet er weer twee dagen gesleuteld worden om hem te repareren. Het is dan ook een auto die het hier al negentien jaar uithoudt onder erbarmelijke
omstandigheden.

Vriendelijke groeten,
Rob Hulshuizen

Reacties zijn gesloten.