Nieuwsbrief december 2018

Er is het één en ander gebeurd sinds de laatste nieuwsbrief.
Anne-Rose, Miriam en Rob vertrokken rond 20 juni uit Passe- Catabois naar Santiago en Santo Domingo om vandaar naar Nederland te vertrekken. De aankomst was net voor de verjaardag van opa Hulshuizen (89) en voor het 60-jarig huwelijksfeest. Rob ontmoette op die dag nog neven en nichten die hij al 30 jaar niet had gezien. De meiden bleven in Nederland want er was geen onderwijzer(-es) om met hen mee te gaan naar Haïti. Ze gingen naar school op het HPC (Hendrik Pierson College) in Zetten. Miriam naar de tweede klas van het VWO en Anne-Rose naar VMBO kader.

Ook in Haïti gebeurde er van alles. Anne-Marie en Rob werden voor het eerst echt oma en opa toen Lisa in augustus beviel van een gezon¬de dochter; José.
Lisa heeft het moederschap aardig onder de knie gekregen maar vindt het nog erg moeilijk dat ze niet naar school kan.
Anne-Rose en Miriam kregen het ook heel moeilijk toen Rob weer naar Haïti terug-ging. Voor die tijd reed hij iedere dag met hen op de fiets mee naar school en kon dan gelijk de benodigde personen benaderen om de ontstane problemen op te lossen met de betreffende leraren.
Vanwege het feit dat de scholen begonnen in Haïti, moest Rob terug om een schoolproject via Lourens en een project gesponsord door de stichting IVA 4MPH (IVA for Medical Project Haïti) voor arme leerlingen op te starten (samen 180 leerlingen). Schoolgeld betalen, alle uniformen laten maken en de rest van de benodigdheden kopen. Later weer de rest schoolgeld betalen. Hij kon maar vijf keer een gedeelte van de dag bezig zijn met zijn gewone werk. Daarna ging hij terug naar Nederland ging om zijn accu weer op te laden bij een bidden- en vastenconferentie. Maar ook om een container te laden en om bij de kinderen te zijn. Gelukkig kost de reis via Santo Domingo niet zo veel met TUIfly.be.
Voor Anne-Marie was het een heel drukke tijd in het ziekenhuis. Het was er erg druk en ze had veel beslommeringen met het werk van Rob en de bevalling van Lisa. Gelukkig waren haar ouders er om te helpen.

Aardbeving
Begin oktober was er een aardbeving met de kracht van 5,9 op de schaal van Richter in Port-de-Paix. Door deze aardbeving waren er nog meer spanningen bijgekomen. ‘Gelukkig’ was dat in de tijd de tijd dat Rob ook aanwezig was.
Anne-Marie en de kinderen sliepen een nacht in het ziekenhuis omdat dat aardbevingbestendig moet zijn. Ook de naschokken waren zenuwslopend. Rob nam het af en toe over bij haar thuis. Iedere keer was het weer rennen uit het huis met alle kinderen naar een open plek.
Theo die er al sinds begin september aan het werk was, bevond zich in Port-de-Paix tijdens de aardbeving. Hij zat achterop de motor toen het ging beven en alle motoren vielen. Hij liep gelukkig maar een kleine verwonding op. Theo sliep die nacht buiten.

Femke en Sanne
Eind augustus kwam Femke ons team versterken. Zij is verpleegkundige en kwam net op tijd om te helpen in de tijd dat Jaqueline in Nederland was. Ze blijft tot begin januari 2019.
In oktober kwam Sanne, een verloskundige die de oplei¬ding tropische verloskunde heeft gevolgd. Ze viel met haar neus in de boter met veel bevallingen die ze goed onder de knie heeft. Na de aardbeving kregen heel veel zwangere vrouwen weeën ook al waren ze nog niet toe aan bevallen.

Projecten
De projecten in onze omgeving – die we al in de vorige nieuwsbrief vermeldden – zitten nog in de kan. Een aan¬tal ervan worden samen met De Wilde Ganzen uitgevoerd. Die hebben hun goedkeuring gekregen, maar het zal nog even duren voordat ze startklaar zijn. De andere projecten zullen daar hopelijk snel achteraan komen.

Scholing van de kinderen hoe nu verder?
Anne-Rose en Miriam gaven aan dat ze te jong zijn om in Nederland achter te blijven zonder hun moeder of vader. Nu hebben we een leermoment dat moet laten zien wat de problemen waren en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. We zullen alle mogelijkheden moeten onderzoeken en op een rijtje zetten. Er zullen zeker een aantal mogelijkheden afvallen omdat ons de financiële mogelijkheden ontbreken. We hopen en bidden nog steeds voor een oplossing uit Nederland of iets anders.

NOODOPROEP
Anne-Rose, Miriam en Rob zijn in Nederland om onder meer een leerkracht mee te nemen naar Haïti. Tot op heden is het niet gelukt om iemand te vinden. Het is noodzakelijk voor hen anders kunnen ze niet terug naar Haïti om dit mooie werk voort te zetten. Wij willen iedereen oproepen mee uit te kijken naar een leerkracht.

De ultieme uitdaging in het buitenland
Leerkracht gezocht op Haïti!!
Heb je de pabo afgerond en zou je nu graag in het buitenland aan de slag gaan? Dan is deze uitdaging misschien wel iets voor jou! Verbreed je horizon en kom een schooljaar naar Haïti om je daar als leerkracht in te zetten. Een enorme uitdaging met veel ervaringen die je voor de rest van je leven met je mee zal nemen.
Wil je ervaren hoe het is om Gods liefde uit te stralen in een ontwikkelingsland? Grijp deze kans dan met beide handen aan. We hebben je hard nodig!!
Wij, Rob en Anne-Marie, werken nu 17 jaar als vrijwilligers in het noordwesten van Haïti. Een gebied dat ongeveer 700.000 mensen telt. In het kleine dorpje Passe-Catabois runnen wij een ziekenhuis waar we lokale mensen dagelijks van medische verzorging voorzien. Dit werk kunnen wij alleen blijven doen, zolang er een leerkracht is!
Wij zoeken een enthousiaste leerkracht die stevig in de schoenen staat, die positief ingesteld Christen is en dit wil uitdragen in Haïti.
Je gaat lesgeven aan Lisa (mavo brugklas), Anne-Rose (mavo brugklas) en Miriam (vwo 2). Deze drie meiden zijn onze geadopteerde kinderen die wij van God mochten ontvangen. Ze zijn van jongs af aan bij ons opgegroeid en beheersen de Nederlandse taal goed. Het onderwijs wat je geeft is daarom ook volledig in het Nederlands. Je geeft les in een goed ingericht klaslokaal met beschikking tot voldoende materialen. Dankzij middelbare school ‘Hendrik Pierson College’ in Zetten is er ook een goede voorraad aan lesboeken.
Wij kunnen jou hier de volgende dingen bieden:
Een goed ingericht appartement voor jezelf.
Vergoeding van reiskosten, andere onkosten en een vergoeding waarmee jij jezelf van levensonderhoud kan voorzien.
Een mooi land en een veilige leefomgeving!
Mogelijkheden om familie/vrienden op bezoek te laten komen.
Contacten met andere vrijwilligers die hier gedurende het jaar zullen zijn.

Wil je meer informatie hebben over dit project? Dat kan! Voor jou zijn hier al een aantal leerkrachten geweest van verschillende pabo’s. Als je meer wilt weten, dan kun je contact opnemen met Rob, de vader van de meiden: annerobhaiti@gmail.com.
Wij hopen dat jij de stap wilt maken en ons kan helpen door hier te komen werken!
Warme groetjes vanuit Haïti, Rob en Anne-Marie

———————————-

Geachte Sponsoren
Als penningmeester van de Stichting willen wij u vra¬gen bij uw overmaking uw plaatsnaam te vermelden.
Uit het IBAN-nummer kunnen wij niet afleiden waar het vandaan komt. Voorbeeld is de PKN-kerken. Daar zijn er veel van. Graag willen wij u een bevestiging sturen dat uw bijdrage ontvangen is. Het mailadres kunnen we meestal wel vinden op uw website of een telefoonnum¬mer, maar dat is meestal van het Kerkelijk Bureau.
Wilt u ons IBAN-nummer en plaatsnaam mailen, stuur het dan naar hulshuizen@hetnet.nl.
Bij voorbaat dank,
penningmeester Stichting Hulp Haïti Driel

Gevraagd: automonteur
Voor het team uit de Betuwe hier in Haïti zijn we nog op zoek naar een monteur. Het team gaat begin februari voor ongeveer vier weken hierheen komen. Er staat hier een trekker met een vastgelopen motor en een vrachtwagen waarvan de stuurinrichting na moet worden gelopen ver¬der zijn er nog een aantal auto’s die na moeten worden gekeken. Wie kent er iemand of misschien ben je het zelf.

Edline update
Net zoals in iedere nieuwsbrief geven we weer een update over Ed¬line; het meisje dat in de toekomst een zeer belangrijke rol bij ons in het ziekenhuis gaat vervullen.
Iedere keer als Rob en de kinderen naar Nederland en terug naar Haïti gaat verblijven ze enige tijd bij Edline in Santiago (Domini¬caanse Republiek). Ze is bezig met de voorbereidingen om zodoen¬de in januari goed beslagen ten ijs te komen om haar studie medicij¬nen aan de universiteit te beginnen. Ze is met taalstudie bezig zodat ze alles goed kan verstaan om te kunnen leren.
Financieel hebben we uw hulp nodig.
We hebben het geld voor de kosten van de taalstudie en legale documenten, huur en inrich¬ting voor de eerste vier maanden binnen. We zijn nu bezig met de financiering van het eerste jaar de kosten zijn € 10.500 per jaar. We hebben op het moment € 6000 ervan voor elkaar maar hebben nog € 5500 nodig. We zijn op zoek naar mensen die structureel wil¬len geven of eenmalig. Dit is nodig om onze opvolging handen en voeten te geven.

De kerst komt er weer aan. De behoefte in de wereld neemt alleen maar toe. In 2000 zijn er millenniumdoelstellingen gemaakt. Één ervan was dat de armoede de wereld uit moest. Wat komt ervan terecht? Er komen steeds meer armen. Ook wij proberen deze mensen te helpen, samen met Zijn liefde – de werkelijke Redder – die werd geboren met kerst en is gestorven voor onze zonden. Wat er zo mooi aan is dat het helemaal gratis is, wanneeer je het vraagt met een oprecht hart.
Wij wensen iedereen een prachtige kerst en een mooi en gezegend nieuwjaar toe vanuit Haïti.
Lisa, Anne-Rose, Miriam, Anne-Marie en Rob

Reacties zijn gesloten.