Nieuwsbrief zomer 2017

Na al de natuurlijke rampen zijn er ook wat lichtpuntjes gekomen die we hard nodig hadden.

Nadat de orkaan Matthew voorbij was, hebben we een periode gehad met regelmatig regen. Hierdoor groeide er weer voedsel voor de beesten die zorgen voor het spaarbankboekje van de mensen hier. Verder kwam er voor het eerst in zeker tien jaar een goede oogst. De rivier die al driekwart jaar droog stond heeft nog steeds water. De bronnen die de mensen hier van drinkwater moeten voorzien zijn allemaal beter gevuld en leveren voldoende water. Ook nu nog hebben we regelmatig regen ook al is het minder dan vlak na de orkaan.

Het geitenproject dat we uitgevoerd hebben was een groot succes (veel geiten waren doodgegaan door de orkaan).
Veel erg arme mensen kregen hierdoor weer een vrouwtjesgeit, waardoor ze weer kunnen fokken.

Ook deze mensen krijgen een nieuw huis

Het huizenproject loopt goed we hebben ongeveer 45 huizen gebouwd ondanks dat er niet veel geld voor is binnengekomen. Dit komt mede door een sponsor voor de golfplaten. Daarnaast is er een verandering binnen het project, waardoor de mensen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om in aanmerking te komen voor een nieuw huis.
We hebben ook uitzonderingen van schrijnende gevallen, waar we alles verzorgen wanneer ze helemaal niets kunnen.
Op het moment zijn we bezig met een huis voor een vrouw van 30, die sinds december blind is en net bevallen is van haar vierde kind. De familie is aangesproken om bij te dragen daar waar ze kunnen. Het huis zal binnenkort worden gebouwd als alles op de rit staat. Verder doe ik daar veel praatwerk om te zien dat zij op een plek kan bouwen waar ze voldoende zorg krijgt als ze ziek zou zijn. Ook nu is ze bij een schoonzus voor een periode om haar deze tijd goed te kunnen laten doorkomen.

Ik heb de inschrijvingen tijdelijk laten stoppen omdat we eerst willen zien dat de mensen die zich ingeschreven hebben eerst aan de beurt komen. Ieder gebied heeft een toetsingscommissie om te controleren of de mensen niet zelf een huis kunnen bouwen. De nieuwe inschrijvingsdatum is 1 december voor iedereen die nu komt, want ik heb iedere dag zeker tien mensen voor het huizenproject. Ik verwacht een toeloop van zeker 500 mensen en we zullen moeten zien hoe we dat in goede banen moeten leiden. Het is een project dat eigenlijk constant moet doorlopen om de mensen een menswaardige basis voor hun gezin te geven.

Het ziekenhuis is weervolledig bruikbaar na de brand. Er is een mooie nieuwe wachtkamer. Op dit moment is er geen ruimte voor cholerapatiënten, omdat er nog geen oplossing is gevonden voor het vervangen van de choleratent, die ook is afgebrand.

Verder zijn we nog druk bezig met het wegslijpen van roest op de aangetaste containers. Dit komt steeds weer terug, waarna er weer geslepen moet worden.
In het ziekenhuis draait alles goed. Dr. Lourens en Jaqueline zijn weer terug waardoor ons team weer compleet is.
Op dit moment hebben we veel last van te weinig medicijnen. De sponsor die deze medicijnen iedere maand levert krijgt bijna niets binnen, waardoor onze reservevoorraad bijna op is. Fondsen om die aan te kopen zijn er bijna niet. We hopen dat er snel verandering in gaat komen.

We gaan volgende week weer met het zomerkamp beginnen. Dit is voor de kinderen uit de omgeving, die in de vakantie een week eens iets leuks kunnen doen, iets wat er anders niet zou zijn. Het is een kamp voor drie weken. Iedere week een andere leeftijdsgroep. Het wordt ieder jaar door Leah georganiseerd, die onze eerste onderwijzeres was toen de kinderen nog heel klein waren.

We hebben bezoek gehad van de oudconsul van Nederland, die in ons gebied een schoolvoedselprogramma gaat overnemen met zijn organisatie BND. We bespraken veel mogelijkheden voor projecten voor zowel het ziekenhuis als voor de gehele streek. Ook de mensen van Bruce (de Amerikaan die hier aan water werkt) hebben we erbij betrokken, om zo een beter resultaat te kunnen boeken. Het was een heel productief bliksembezoek en er is een goede basis gelegd voor de toekomst.

We beginnen weer met het schoolprogramma om mensen zonder mogelijkheden naar school te kunnen sturen, want het nieuwe schooljaar komt eraan en een betere opleiding is een betere kans voor de toekomst. (€ 100 p.p., onder vermelding ‘kinderen naar school’).
We zijn op zoek naar telefoons met goede batterijen die internet erop hebben, zodat de kinderen hun huiswerk kunnen doen. We hebben ook voor dit schooljaar weer een nieuwe onderwijzeres kunnen vinden. Voor haar een extra uitdaging, want komend jaar gaat Miriam naar de HAVO Met hulp van oude bekenden in Nederland, o.a. Gijs Beekhuizen (directeur in Zetten) en Nelis van Binsbergen (directeur van de basisschool in Driel), werd dit tot stand gebracht. In de toekomst geeft dit mogelijkheden voor instroming in Nederland. Dit gaat gebeuren wanneer we het niet meer met een onderwijzer(es) hier in Haïti kunnen doen. Lisa en Anne-Rose gaan ook aan hun laatste jaar basisschool beginnen. De verwachting is dat ze allen drie jaar voortgezet onderwijs hier kunnen volgen, voordat ze naar Nederland moeten komen.

We hebben veel om dankbaar voor te zijn.
Theo komt weer in september, om te schilderen en plafonds te zetten. Ook komt de onderwijzeres met hem mee. Voor het team in februari maart zijn we weer op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken. Daarbij moeten we denken aan: timmerlieden, loodgieters, lassers, schoonmakers en een kok.
We zouden graag weer een simpel containerhuis willen maken, de keuken van het gastenhuis renoveren en een extra douche en toilet installeren.
Voor het ziekenhuis zijn we op zoek naar een verloskundige (voor langere tijd) met haar eigen achterban om zo de zwangere vrouwen hier allemaal te kunnen laten bevallen indien dit gewenst is.

Wij kunnen altijd bepaalde spullen gebruiken:

 • hand- of voetnaaimachines;
 • rugzakken;
 • baby/kinder/tiener kleding;
 • nog werkende laptops met een goede batterij (mogen verouderd zijn);
 • tassen/paraplus;
 • goede schoenen;
 • beddengoed en handdoeken;
 • bestek/keukenspullen;
 • tafels (in overleg);
 • zonnepanelen;
 • goed gereedschap;
 • bouten, moeren en schroeven met kruiskop;
 • stapelstoelen;
 • schuiframen/rolluiken handmatig.

in overleg:

 • diesel generatoren;
 • vriesmotor met verdamper voor mortuarium (meerdere voor reserve);
 • zuinige koelkasten/propaanfornuizen/gasstel.

Mocht u iets hebben wat niet op de lijst staat maar wat misschien wel nuttig zou zijn, mail het dan even naar mij: annerobhaiti@gmail.com. Het kan even duren voordat er een antwoord komt.
Wij willen ook van hieruit degenen bedanken die ons werk hier mogelijk maken met financiële of andere ondersteuning.

 

Geachte Sponsoren
Als penningmeester van de Stichting willen wij u vragen bij uw overmaking uw plaatsnaam te vermelden. Uit het IBAN-nummer kunnen wij niet afleiden waar het vandaan komt. Voorbeeld is de PKN-kerken. Daar zijn er veel van. Graag willen wij u een bevestiging sturen dat uw bijdrage ontvangen is. Het mailadres kunnen we meestal wel vinden op uw website of een telefoonnummer, maar dat is meestal van het Kerkelijk Bureau. Wilt u ons IBAN-nummer en plaatsnaam mailen, stuur het dan naar hulshuizen@hetnet.nl.

Bij voorvaat dank,
penningmeester Stichting Hulp Haïti Driel

Reacties zijn gesloten.