Nieuwsbrief juni 2019

Wat een heel druk voorjaar zou worden werd weer eens heel anders.
De eerste teams (uit de VS) kwamen als gepland maar door onrust in Haïti had het team uit de ‘Betuwe’ niet zo’n goede start.
Er reden geen bussen meer en dus moest er met M.A.F (Missionary Aviation Fellowship) gevlogen worden. Maar daar was ook geen plek meer. We hebben het team met nogal wat moeilijkheden dichtbij het vliegveld ondergebracht, waardoor ze naar het vliegveld zouden kunnen lopen. Nadat de mensen die naar Haïti kwamen dit niet meer deden kwam er ruimte om te vliegen met een klein vliegtuigje. Ook dit werd moeilijk omdat de piloten niet meer bij het vliegveld konden komen door de barricades. Ze hadden besloten om hun gezinnen naar de Dominicaanse Republiek te vliegen en daarna alle gestrande personen in Haïti op de plek van bestemming te brengen, voor zover dat mogelijk was. Ze sliepen hiervoor op het vliegveld en namen tijdelijk geen nieuwe opdrachten meer aan. Nadat alles geregeld was begonnen ze weer met een nieuwe planning.
De mannen kwamen dus bijna een week later aan dan gepland. Er werd met veel inzet begonnen aan het werk dat moest worden gedaan. Het heeft een heel mooi resultaat opgeleverd in de korte tijd dat ze er waren. Jan en Koop begonnen met het hangen van de plafondplaten in de keuken en daarna sloopten ze de oude keuken. Er was een gebruikte keuken uit Friesland gekomen door tussenkomst van de ouders van dokter Lourens. Er werd iets moois van gemaakt. Het enige dat nog goed was aan de oude keuken waren de bladen. Daarna werd er nog een keuken gemaakt voor de Haïtiaanse meisjes, die bij ons op het terrein wonen (opvang van meisjes, die elders geen woonplek meer hebben).
Toen gingen ze nog naar het dak van de woning van Anne-Marie, waar ze de gegalvaniseerde pijpen vervingen. De watertank werd verzet om haar dak met golfplaten te overtrekken. Hierdoor lekt het dak niet meer en warmt het minder op in de hete periode.
Één van de – zojuist genoemde – Haïtiaanse meisjes was zwanger en via de familie en de dominee werd er een huwelijk gepland. Ik trad op als vader, omdat ze die niet had.
Dat verliep allemaal heel goed en veel spullen uit Nederland (huisraad en potten en pannen en dergelijke) vonden een goede nieuwe bestemming.

Edline update
Edline is begonnen met haar studie aan de universiteit. Ze vindt het goed gaan en zegt dat het Spaans goed te doen is. Ze is verhuisd doordat de medehuurders de rest van de huur niet meer konden betalen omdat hun vader ziek is. Ze woont nu weer in dezelfde straat, alleen aan het andere eind ervan. Een goede bijkomstigheid erbij is dat het hier veel rustiger is. Daar waar ze eerst woonde was er ieder weekend feest met hele harde muziek tot diep in de vroege uurtjes.
We hebben de begroting voor 2019/ 2020 nog niet geheel bij elkaar en hebben uw hulp hierbij nodig. Giften kunnen onder de vermelding ‘Edline’ worden gedaan.

Financieel hebben we uw hulp nodig.
We hebben het geld voor de kosten van de taalstudie en legale documenten, huur en inrichting voor de eerste vier maanden binnen. We zijn nu bezig met de financiering
van het eerste jaar de kosten zijn € 10.500 per jaar. We hebben op het moment € 7500 ervan voor elkaar maar hebben nog € 3000 nodig.
We zijn op zoek naar mensen die structureel willen geven of eenmalig.
Dit is nodig om onze opvolging handen en voeten te geven.

IN MEMORIAM
Wij hebben anderhalf jaar voor onze Flor mogen zorgen.
Ze gaf veel liefde en ontving ook veel. We zijn erg van slag, dat ze na één dag ziek te zijn geweest is overleden.
Onze enige troost is dat ze nu in de armen van Jezus onze verlosser is.

Het is weer heel droog we hebben al tien weken geen water maar gelukkig had ik net de tanks van het gastenhuis, van het verblijf van Jaqueline en de buitendouche gevuld om ter verkomen dat er ook geen water bij het ziekenhuis zou zijn.
Het ziekenhuis heeft ook al acht weken geen water meer. Dit is iets uitzonderlijks want normaliter is dit de laatste plek waar geen water meer komt. Bruce zegt dat er aan de leidingen is gerommeld en dat iemand het water stiekem van ons afneemt. Het is in onderzoek, maar we zijn er nog niet uit. In de rivier staat nog steeds een klein beetje water. Daar worden nu alle kleren gewassen. Ik ben naar Bruce gegaan en kreeg 3000 liter water om de tanks op het ziekenhuis te vullen. Dat kon, want hij heeft nog wel water. Als dit niet was gebeurd, dan hadden we het ziekenhuis moeten sluiten. Dat is iets wat we helemaal niet willen. De meisjes bij Anne-Marie halen iedere dag water in jerrycans. Dat is nodig, want er is een huishouden van zeventien
personen – met daaronder vijf babies – die wel wat water nodig hebben.

Reservoir
Zoals u waarschijnlijk nog wel weet zijn we bezig met veel projecten die nog uitgevoerd moeten worden. Één hiervan is een waterreservoir voor het ziekenhuis. Iets waar we op dit moment veel profijt van zouden hebben, als het er al was. Dit is het eerste project wat gerealiseerd gaat worden en de toegangsweg naar de bouwplek is al aangelegd tot de omheining van het ziekenhuis. We zijn een week bezig geweest met graven en gaan deze week verder.

Zonnepanelen
Peter van Lonkhuyzen en Jaap van Merkerk zijn dit jaar naar Haïti gekomen om onze stroomvoorziening op zonnecellen uit te breiden. Het had heel veel voeten in de aarde. Ook was er veel werk bij voor mijn Haïtiaanse werkers in de vorm van lassen, slijpen en verven. Er is een prachtig resultaat geboekt. Ik had afgelopen zomer 80 zonnepanelen via Marktplaats gekocht. Daarvan zijn er 42 met een capaciteit van 170 watt toegevoegd aan het systeem. Hierdoor zitten de accu’s heel snel weer vol en komen we niet meer zonder stroom te zitten. Dit is onderdeel van een groter plan om een lijkenhuis in gebruik te gaan nemen. Dat is nu nog niet haalbaar in verband met de kosten van brandstof en de brandstofschaarste ervan. We willen – wanneer we een lijkenhuis openen – bijna geheel op zonne-energie gaan werken en dit zal er dan een onderdeel van worden.

School voor de kinderen
We zijn nog steeds niet verder. Het is een regelrechte ramp voor ons, die we iedere dag weer onder ogen moeten zien.

Vroedvrouw
Nadat Sanna is weggegaan eind maart hebben we haar taak weer in ons team moeten opnemen. Dit leidde direct in de eerste week erna (in de week van dokter Lourens) al tot grote belasting. Onze conclusie is dat er steeds een vroedvrouw zou moeten zijn. We hebben een aantal kandidaten die willen komen, maar dat kan nog even duren. We zouden hier graag een vrijwilliger/ster hebben voor langere tijd.
Woonruimte is aanwezig.

Medicijnen
Er zijn de afgelopen tijd veel problemen geweest om medicijnen te krijgen via onze donor. We kopen nu heel veel medicijnen, maar die zijn duur en worden steeds duurder met de geldontwaarding hier.
Lisa en haar dochtertje José moesten nog paspoorten krijgen. Hiervoor werd een reis naar Nederland gepland. De geboorteakte was net klaar voor José (het duurde acht maanden voordat we een goede hadden). Gelukkig liet onze Nederlandse consul – Robin Padberg – ons weten dat er een mogelijkheid was om paspoorten te maken in Port au Prince. Dit kon doordat de nieuwe ambassadrice in Santo Domingo (waar Haïti onder valt) daar was. Ze kwam haar geloofsbrieven brengen bij de president
van Haïti. Ze nam hiervoor de apparatuur om paspoorten te maken mee, zodat
Lisa en José een paspoort in Haïti kunnen krijgen.
We weten nog niet wanneer de paspoorten komen en dit heeft ertoe geleid dat we in ieder geval niet deze zomer naar Nederland gaan.
Ik hoopte voor de verjaardag van mijn vader, die dit jaar 90 wordt (Si Dieu vle), met Lisa en Jose naar Nederland te gaan, zodat mijn ouders ook José in levende lijve zouden kunnen zien. Ik zal waarschijnlijk in het najaar gaan. Ik kan dan de container inpakken en de projecten afhandelen die in Nederland worden gekocht.

Schoolprojecten
Dit schooljaar sturen we 180 mensen naar school. We zijn weer op zoek naar fondsen om hier continuïteit aan te geven. We hebben de sponsoren van dit schooljaar nog niet benaderd, maar hopen op een goed vervolg ervan.

Oogteam
Gedurende de onrusten van dit voorjaar in Haïti moest er een beslissing worden genomen over hun komst. Ze moesten tickets kopen. In onderling overleg is er besloten om dit jaar over te slaan. Dit om de toekomst niet in gevaar te brengen, voor het geval dat het met de onrust uit de hand zou lopen. We vinden het de juiste beslissing. Ondanks dat we het erg jammer vinden voor de mensen hier dat deze
service dit jaar niet kan worden verleend. Er zijn heel veel mensen die in de oogkliniek van dokter Lourens komen die nog een jaar moeten gaan wachten.

Lourens
We hebben net een team met de ouders van Lourens gehad die hier vier weken met ons zijn geweest. Dit om een huis voor hem te bouwen. We hebben een mooi resultaat ondanks dat niet alles klaar is. Voordat Lourens terugkomt van vakantie, gaan we hier nog zo snel mogelijk – als we er tijd voor hebben – aan werken.

Monteur
We zijn heel erg afhankelijk van onze transportmiddelen en die hebben doorlopend
groot onderhoud nodig. Hiervoor hebben we regelmatig een goede monteur nodig.
Op het moment loopt er nog één van de vier trekkers. De andere moeten grote reparaties hebben maar de kennis van de monteurs is hier niet voldoende. De vrachtwagen staat ook al drie jaar stil.
Als er geen oplossing komt dan kunnen we binnenkort niet meer functioneren met alles wat we doen inclusief het ziekenhuis.
WIE HELPT ONS VERDER?

Geachte sponsoren
Als penningmeester van de Stichting willen wij u vragen bij uw overmaking uw plaatsnaam te vermelden.
Uit het IBAN-nummer kunnen wij niet afleiden waar het vandaan komt. Voorbeeld is de PKN-kerken. Daar zijn er veel van. Graag willen wij u een bevestiging sturen dat uw bijdrage ontvangen is. Het mailadres kunnen we meestal wel vinden op uw website of een telefoonnummer, maar dat is meestal van het Kerkelijk Bureau.
Wilt u ons IBAN-nummer en plaatsnaam mailen, stuur het dan naar hulshuizen@hetnet.nl.
Bij voorvaat dank,
penningmeester Stichting Hulp Haïti Driel

Reacties zijn gesloten.