Nieuwsbrief herfst 2016

Vele jaren bestonden er twee stichtingen, te weten Stichting Hulp Haiti Driel. (S.H.H.D.) en de Stichting Passe Catabois (Haiti).
Twee stichtingen met het zelfde doel om het project gestart door Rob en Annemarie in Passe-Catabois in Haïti te ondersteunen in woord en daad.
Twee stichtingen, twee besturen, beide druk met gelijke doelen. Dit voorjaar (2016) zijn de besturen het met elkaar eens geworden om van twee één te maken.
De Stichting Passe Catabois heft zich op en we gaan door met de naam Stichting Hulp Haiti Driel. (S.H.H.D).

Het bestuur is als volgt samen gesteld:
Voorzitter : Kees Verburg
Secretaris : Rob v.d. Harst en Henny Ladestein
Penningmeester : Remmelt Eisen en Janny Hulshuizen
Algemeen adviseur : Peter van Lonkhuyzen
Financieel adviseur : Fred Vols
Wij hopen dat er door deze samenvoeging meer duidelijkheid gekomen is; één stichting, één bankrekening en één bestuur.
Rest mij, alle oude en nieuwe bestuursleden heel hartelijk te bedanken voor de fijne samenwerking.
De voormalige Stichting Passe Catabois voor hun bijdragen in de breedste zin van het woord.
We hopen dat we de kracht mogen ontvangen om dit zeer noodzakelijke werk voort te zetten.
Kees Verburg, 06 51 25 52 17
marloesAangenaam! Ik ben Marloes Rehorst.
Het komende schooljaar ben ik de juf van Lisa, Anne-Rose en Miriam. Ik kom uit Waddinxveen, waar ik ben opgegroeid in een gezin van vier: mijn ouders en mijn oudere broer. De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt op een basisschool in Rotterdam. Daarvoor deed ik de Pabo. Al een paar jaar heb ik de droom om naar een derdewereldland te gaan waar ik Gods liefde uit kan delen. Dit dan het liefst in combinatie met lesgeven, want daar geniet ik erg van. Het komende jaar mag ik mijn droom dus uit gaan leven! Ik ben God heel dankbaar dat Hij dit op mijn pad heeft gebracht.
Ik hoop de meiden te kunnen laten zien wie God voor mij is en wie Hij ook voor hen wil zijn. En natuurlijk hoop ik hen op een hoger basisschool niveau te krijgen. Ik heb erg
veel zin in alles wat komen gaat. Als u meer wilt lezen over mijn werk en avonturen daar, kunt u dat lezen op mijn blog: marloesrehorst.wordpress.com

lourensHallo allemaal,
Ik ben Lourens Noppe, de nieuwe arts die vanaf eind september voor de komende twee jaar aan het werk gaat in Passe-Catabois. Ik ben 26 jaar en heb al die tijd in het hoge noorden van ons kikkerlandje gewoond.
Ik ben geboren in Leeuwarden waar ik het grootste deel van mijn leven ook heb vertoefd, maar tijdens mijn studie heb ik vijf jaar in Groningen gewoond.
Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin als jongste van vier, met twee zussen en een broer. Wij zijn samen groot geworden in de Christelijk Gereformeerde Kerk in Leeuwarden waar ook het grootste deel van mijn achterban zit.
Afgelopen zomer heb ik mijn mastertitel gehaald van Geneeskunde en mag ik me officieel arts noemen.
Daar ben ik erg blij mee en na zes lange jaren studeren vond ik het toch echt wel tijd voor iets anders.
Ik twijfelde het afgelopen jaar of ik eerst werkervaring op zou doen bij de cardiologie hier in Nederland, maar diep van binnen wilde ik zo snel mogelijk naar het buitenland om daar te gaan helpen waar de nood veel hoger is. Via een vriendin van me kwam Passe-Catabois op mijn pad. Ik heb hier een tijd over na moeten denken, voor gebeden en met mensen over gesproken.
Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat dit toch echt is wat ik al heel lang wil en waarvan ik geloof dat God het ook van mij vraagt. Ik geloof dat God een plan met ons allemaal heeft en ons ook de weg wijst.
Mijn weg leidt op dit moment heel duidelijk naar Haïti. Hij heeft me de afgelopen jaren veel geholpen tijdens de studie en ik vind het daarom erg fijn dat ik zijn vraag kan beantwoorden door af te reizen naar Passe-Catabois.
Ik ben erg benieuwd wat me allemaal te wachten staat. Volgende week vlieg ik die kant op. Alle voorbereidingen zijn getroffen, ik ben er helemaal klaar voor, maar een heel groot deel leg ik in Zijn handen en ik vertrouw erop dat Hij bij ons is en ons beschermt.
Daarnaast ben ik ook gezegend met een hele fijne achterban die mij kan helpen en bijstaan in de periodes dat ik het moeilijk heb.
Bij deze wil ik iedereen bedanken voor de steun en het enthousiasme! Het doet me erg goed om te zien dat er zoveel mensen bij dit project zijn betrokken en ik hoop dat dat de komende jaren alleen maar zal toenemen.
Ik houd u allen op de hoogte met mijn nieuwsbrief.
Deze kunt u vinden op www.lourensinhaiti.nl.
Met de vriendelijke groeten!
Lourens Noppe

Faline

Faline, die drie jaar bij ons gewoond heeft toen ze klein en ondervoed was, kwam in juni, vroeg op een morgen bij ons om geld voor haar en het gezin te halen om te eten te hebben. Het viel mij niet op, maar Anne-Rose wel, dat zij zo’n grote buik had en toen zij het zei zag ik het ook.
Faline wilde weer snel naar huis maar ik belde Anne-Marie op om te vragen naar het ziekenhuis te gaan waar we dan een zwangerschapstest zouden kunnen doen. Toen ik daar aankwam was Anne-Marie er al en die zag het ook. Ze liet haar op een onderzoeksbed liggen en met de Dopler konden we de harttonen van de baby horen. Ze was in haar laatste maand en zou spoedig moeten bevallen.
We bestelden haar terug met haar moeder op woensdag. Ik belde haar moeder en ook die wist van niets. Midden juli belde haar moeder op een zaterdag dat Faline over de grond rolde en dat de weeën begonnen waren. Ik belde Anne-Marie en die kwam naar huis en Faline kwam in haar eentje achterop de motor hier heen. Ze beviel in de avond en Anne-Marie zei dat dit de op een na beste bevalling was geweest van onze vijftien jaar hier. Ze was nog net zestien jaar en nu al moeder en ik grootvader.

Water is leven en zonder water kunnen we niet leven

Dit is de tekst van ons probleem dat steeds erger wordt. Iedere dag kwamen er heel veel mensen water halen tot eergisteren. Toen was er geen water en het is nog niet terug gekomen. De bron heeft niet voldoende water meer om het hier te laten komen. Op het ziekenhuis is er ook nog maar weinig druk. Ik ben de eerste week dat ik uit Nederland kwam alleen maar met dat en tussendoor werk in de kliniek bezig geweest (alle watertanks vullen). Verder bracht ik 3000 liter naar een school in Foisson waar helemaal geen water is. We weten niet wat we moeten doen. We bidden en ik heb al verzoeken hiervoor gestuurd om anderen ook voor ons probleem te bidden (ik geloof dat gebed alles kan veranderen en dat er van gezamenlijk gebed enorme kracht uitgaat).
Wij zijn bezig met gezondheidszorg maar zonder water houdt het een keer op. We bidden dat het niet zo ver zal komen. Het is een probleem in een hele grote streek. Zelfs in Port de Paix waar een hele grote rivier langsloopt wordt het steeds moeilijker om water te krijgen.
Voor ons gaat het nog want wij hebben opslag capaciteit, maar voor de mensen en dieren hier is dat anders. Als er geen water meer is dan zullen ze het moeten zoeken waar het wel is en ook daar is er een schaarste. God weet de oplossing en ik hoop dat hij ons genade geeft.

Na de orkaan Matthew…

matthew-1

matthew-2

matthew-3  matthew-4

matthew-5

 matthew-6  matthew-7
 matthew-8  matthew-9
 matthew-10  matthew-11
 matthew-12 Hartelijke groeten van:
Rob, Anne-Marie, Lisa, Anne-Rose en MiriamStichting Hulp Haïti Driel
IBAN: NL95 INGB 0001 5210 16

Correspondentieadressen:
Nederland: Rijnstraat 61 – 6665 CK Driel
(026) 474 35 41 – info@hulp-haiti.nl

Haïti: annerobhaiti@gmail.com
Website: www.hulp-haiti.nl
E-mail: info@hulp-haiti.nl

Verzoekje
Mag ik één ieder van u vragen om deze brief te kopiëren en aan anderen door te geven.
Onze hulp komt soms uit onverwachte hoek!

Reacties zijn gesloten.