Kinderen in Nederland
Anne-Marie is met Lisa, Anne-Rose, José en Daniël naar Nederland gegaan om daar weer een leven op te bouwen.
De oudste dochters hebben werk gevonden. Anne-Rose werkt met demente bejaarden in een verzorgingshuis vlak in de buurt. Lisa werkt bij McDonalds voor een jaar. Zo heeft zij tijd om na te denken welke opleiding of school zij zou willen doen. Anne-Marie begint 1 december als arts na een periode als schoonmaakster te hebben gewerkt.
José en Daniël zitten in groep 1. Op een basisschool waar Anne-Marie ook zat toen ze klein was. De twee kleintjes hebben het enorm naar hun zin. Elke dag school, òòk als het regent! Ze praten alleen maar Nederlands, het Creools is ver weggezakt. Daarnaast ontwikkelingen zij zich in hoog tempo op allerlei vlakken. Bijzonder om te zien!
Kinderen in Haïti
Dochter Miriam is nog in Haïti. Zorgelijk gezien de hoge voedselprijzen en de onveiligheid; maar zij wil haar school eerst afmaken om vervolgens in 2024 met dochter Cristina naar Nederland te komen.
Edline, dokter in opleiding
Na lange tijd heeft Edline eindelijk haar Haïtiaanse papieren in orde die nodig zijn voor haar studie in de Dominicaanse Republiek.
Het is nu wachten op de laatste documentatie van de Immigratie van Haïti bestemd voor de immigratie van de Dominicaanse Republiek. Op die manier kan zij een toegangskaart voor de universiteit in Santiago bemachtigen.
Dit geheel wordt bemoeilijkt door een ruzie tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek. Het gaat om een rivier die door beide landen gebruikt wordt. Het water is voor beiden nodig maar men gunt het elkaar niet. Resultaat is dat de grensovergang al ruime tijd dicht is waardoor geen mens, vliegtuig, auto of handelswaar (voedsel) erdoor komt.
Biden Project
Het project Biden betekent dat Haïtianen naar de Verenigde Staten mogen reizen zonder visum en aldaar twee jaar mogen werken en wonen, mits zij al familie hebben in de V.S.
Na twee jaar zou men weer terug moeten naar Haïti, maar iedereen weet al dat dit niet gaat gebeuren. De gevolgen van dit project zijn enorm. Van alle lagen van de bevolking vertrekken mensen naar het buitenland. Scholen komen leraren tekort. Zelfs politie en douane moeten het met veel minder mensen doen. Dit betekent dat zowel kwalitatief personeel uit Haïti wegtrekt als ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven. Voor hen is het helemaal een cultuurschok om in de V.S. te gaan leven.
Velen hebben de American Dream (alles in het leven is nu perfect) voor ogen, niet realiserend dat na een flink aantal maanden pas de werkvergunning tot stand komt en er dan werk gevonden kan worden in de schoonmaak en ander ongeschoold werk. Vele uren werken voor een mager loon; een grote tegenvaller voor velen.
Bezoek Nederland
Rob is zoals gepland naar Nederland gekomen om zijn ouders te helpen verhuizen. Dit gebeurde met grote inzet van zijn zus Petra, zijn zwager Martin en nog vele anderen.
Hij heeft kostbare tijd kunnen doorbrengen met zijn ouders (94 en 88 jaar) èn de kinderen die al in Nederland waren.
Na de verhuizing is het oude huis onderhanden genomen en sinds kort is het verkocht. Gedurende het verblijf bij zijn ouders, heeft Rob ook kunnen uitrusten en er weer vijf kilo aan kunnen krijgen. Het afscheid was moeilijk aangezien hij zich voor de eerste keer realiseert dat er een grote kans is dat hij één of beide ouders niet meer terug zal zien.
Bij terugkomst in Haïti wachtte dochter Miriam hem op in de stad Port-de-Paix. Volgend jaar zal hij haar begeleiden op haar reis naar Nederland.
Container
Eind december 2023 hopen we dat er weer een container gaat met medicijnen, babymelk en hoognodige aanvulling op ons eten alhier.
Jacqueline
Jacqueline onze Nederlandse verpleegkundige heeft samen met Rob de dagelijkse leiding over het ziekenhuis. Het niet meer uitvoeren van operaties (geen arts meer) leidt tot minder mensen die het ziekenhuis bezoeken, maar de zwangerezorg is in volle gang. Ondanks minder personeel is het ziekenhuis nog steeds 24 uur per dag en zeven dagen in de week open.
Jacqueline neemt veel voor haar rekening en begeleidt een jonge Haïtiaanse verpleegkundige om zelfstandig te werken.
Lovenie
Lovenie begint aan haar laatste jaar van de laboratoriumopleiding. Met behulp van een gedoneerde telefoon uit Nederland heeft zij haar lessen kunnen volgen èn fulltime kunnen helpen in het ziekenhuis. Het laatste jaar zal theorie en praktijk zijn.
Als laatste nog een kort bericht; Anne-Marie zal intrede doen in het bestuur van de Stichting. Zij vervult daardoor een belangrijke taak voor ons in Haïti en zal de lijnen met Rob kort houden voor een goede communicatie tussen beide landen.