Nieuwsbrief december 2020

Dr. Lourens
Na het vertrek van Dr. Lourens is er een hele moeilijke fase aangebroken, Anne-Marie en Jaqueline draaien ieder vijftien dagen per maand diensten en hebben ook nog de gewone kliniek overdag. Dit is vooral een zware opgave omdat er veel vrouwen ’s avonds of ’s nachts bevallen. We hopen dat er hiervoor snel een oplossing komt. We hebben twee vroedvrouwen die willen komen. De één na de andere, maar we zoeken naar een langetermijnoplossing. De behoefte aan een goedkoop ziekenhuis wordt steeds groter.

DRINGEND GEZOCHT: VROEDVROUW/ARTS
Op vrijwillige basis, net als wij allemaal. Er is huisvesting aanwezig en een veilige woonomgeving.

Info: annerobhaiti@gmail.com.

Klimaat
Na een lange tijd van droogte is er nu een tijd van voortdurende regen aangebroken. Hierdoor worden de wegen onbegaanbaar en is er veel reparatiewerk nodig om dit weer op te knappen. Ik wordt daarbij ingeschakeld om transport en expertise. Ik overleg met Bruce hoe we dat het beste kunnen doen zonder veel geld te besteden dat we niet hebben.
Ik werk met vrijwilligers uit de regio waar het werk is. We zijn bezig met een rivierdoorgang. Er is daar vroeger beton gestort maar door erosie is er na de beton een gat van 35 cm diep. Hierdoor klappen alle auto’s met de achterkant op de beton. Het ligt in de bergen en kan alleen gedaan worden als het er droog is. Dat moet dan, omdat we anders de bergen niet omhoog kunnen komen door de glijpartijen. We pakken ook dit aan met zo min mogelijk geld te besteden.
Heel lang geleden zag ik in Nederland op de tv een uitzending van Gewest tot Gewest hoe ze de koppen van kribben in de rivier maakten van oude autobanden. Dit principe gebruiken we hier nu voor deze doorgang. We zijn nu voor driekwart klaar. We hebben kortgeleden een grote tropische storm gehad met enorm veel water en de banden zijn op hun plaats gebleven. De eerste rij is naast de doorgang. We slaan daar ijzeren buizen in om ze op de plek te houden. Verder binden we alle banden aan elkaar met ijzerdraad, afkomstig van een stuk harmonicagaas dat kapot was gegaan. We verzwaren de banden door ze te vullen met stenen. Dan kijken we welke hoogte goed is voor de plek waar ze liggen. Daar gaat grind uit de rivier overheen. Ik had niet genoeg banden maar ik ben bij Bruce geweest om oude banden te vragen en hij heeft ze toegezegd. Binnenkort gaan we ze uitzoeken en ophalen. De eerste rij is dubbel zo hoog zodat er ook door de rivier grond grind en stenen worden aangevoerd die er dan achter en bovenop achterblijven bij hoog water.

Valuta crisis
In de maand augustus gebeurde er iets dat bijna alleen in Haïti kan gebeuren. Binnen een maand kelderde de koers van de $ US met 50%. Onder druk van de oppositie besloot de president dat te doen. Zogenaamd om de voedselprijzen te halveren. De prijzen daalden voor een korte periode maar daarna gingen ze weer omhoog. In ons land zijn alleen de Gourde (Haïtiaanse munteenheid) en de $ US wettigbetaalmiddel.
De regering bracht veel $ US op de markt en haalde een hoeveelheid Gourdes uit de markt waardoor dit alles mogelijk was. Nu halen ze langzamerhand weer dollars uit de markt voor een veel lagere prijs dan dat ze ervoor kregen toen ze op de markt kwamen en tel uit hun winst. Verder mogen er geen producten meer in $ US betaald worden.
Hierdoor zitten we al vier maanden met een probleem dat alles twee keer zoveel kost als anders. Dit probleem werkt door in alle projecten die we hier uitvoeren doordat al ons geld in $ US is. Ineens is er maar het halve geld om deze projecten uit te voeren, maar ze moeten worden uitgevoerd.

Schoolproject
Met de hulp van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Nederland sturen veel kinderen naar school die anders thuis zouden zitten .We zijn erg dankbaar voor deze hulp die we ontvangen. Het zijn hoofdzakelijk meisjes maar ook jongens van de eerste klas basis t/m de laatste klas voortgezet onderwijs.
Meisjes omdat er in deze cultuur minder moeite wordt gedaan om ze naar school te sturen omdat jongens volgens hen meer waarde hebben. Dit jaar is de situatie nijpend omdat er geen oogsten zijn geweest en wel geplant (geld uitgegeven). Het was een heet jaar waarin weinig regen viel maar de luchtvochtigheid erg hoog was door dreigende regen die niet viel hierdoor zijn heel veel beesten gestorven (geen eten). De beesten zijn de spaarpot om te verkopen als het nieuwe schoolseizoen aanbreekt maar die waren er bijna niet meer.
Ook in het schoolproject hebben we veel last van de lage dollarkoers. Het halveert het budget van de kinderen. Ik probeer uitstel van betaling van de schoolgelden te krijgen. Dit met de hoop dat de dollar weer gaat stijgen en er dus meer geld binnen het budget beschikbaar komt. Uniformen die aan vervanging toe zijn moeten nog wat langer mee.
Verder hebben we last van een probleem dat moeders van eenoudergezinnen het niet meer zien zitten, de benen nemen en de kinderen achterlaten zonder dat zij weten waar ze naartoe zijn gegaan. Ook hierbij probeer ik de helpende hand te bieden met voedselhulp, iets waar we in deze streek altijd behoefte hebben.
Veel oma’s krijgen de kinderen van hun kinderen. De ouders vertrekken naar de Dominicaanse Republiek, waar ze op het moment ook geen werk hebben door de coronacrisis. Ze kunnen dus ook geen geld sturen naar oma om de kinderen te helpen.

Onze kinderen
Het afgelopen schooljaar verliep heel moeilijk. Lisa, Anne-Rose en Miriam gingen naar school in Port-de-Paix, samen met Sammie de zoon van de ingenieur die bij Bruce onze collega werkt. Eerst was er opstand en iedere dag moest je opnieuw bekijken of je op school kon komen of via welke weg dat mogelijk was. Daarna was er een periode van rust waarin de scholen normaal functioneerden totdat alle scholen dichtgingen. Dit was half maart voor de coronacrisis.

In augustus gingen de scholen weer open en probeerden ze het schooljaar af te laten lopen. De uitslagen van de laatste klas zijn er nog steeds niet. Vooral voor Miriam was het een zwaar jaar zij moest examen doen voor de 9e klas. Ze is geslaagd met gemiddeld een 7,2. Dat is hier heel goed omdat je ook met 5,0 kunt slagen. Anne-Rose en Lisa waren eind augustus klaar maar Miriam moest door tot eind oktober. Een duur schooljaar afgesloten en er lering uit getrokken. Dit jaargaan Lisa en Anne-Rose in Passe-Catabois naar school. Omdat ze in Portde-Paix zaten waren ze begonnen in de tweede week van oktober. Miriam heeft geen geschikte school hier in Passe-Catabois.
Daarom is ze weer naar Portde-Paix naar een strenge school met veel discipline.
Ze blijft daar de schoolweek, woont bij een vriendin en komt de weekenden thuis. We zijn erg gezegend in ons gebied doordat de coronacrisis niet heeft toegeslagen.
Er zijn hier geen medische voorzieningen om er iets aan te doen en het zou dus veel slachtoffers hebben gemaakt.

 

 

 

 

Edline
Edline – de dokter in spe voor ons ziekenhuis – is al geruime tijd hier bij ons aan het werkdoor Corona die een ravage aanricht in de Dominicaanse Republiek zijn de universiteiten gesloten en ook de grensovergangen voor personen verder zijn alle overheidsinstanties bijna gesloten. Edline moet haar visum vernieuwen en kijken hoe het verder verloopt. Hoeveel tijd dit gaat vergen moeten we afwachten.

Huizenproject
De spijkers, golfplaten en bouwers kosten ineens twee keer zoveel geld. Daar komt nog bij dat de winkels bijna geen voorraad hebben omdat er zoveel krapte in Gourdes. Gourde is de enige valuta waarmee kan worden ingekocht. We bouwen nu de huizen tot het dak en wachten op betere tijden om ze af te maken.
Ik heb nog een voordeel dat ik een rekening in $ US heb. Dan wisselen de banken die nog mondjesmaat. Als je bij de bank komt om $ US om te wisselen voor Gourdes dan willen ze dat niet, of maximaal $ 50 US. De rest moet je dan daar op straat wisselen tegen een nog lagere wisselkoers. Bijna niemand wil $ US hebben. Alle financiële hulp van familie in de Verenigde Staten is ook helft in waarde verminderd. Bijkomend probleem is dat alle assemblagefabrieken in Port-au-Prince willen sluiten door de hoge invoerrechten en de lage dollar. Dit is heel slecht omdat er al veel te weinig werk is.

Auto
Onze auto is van 2004 en heeft heel veel mechanische problemen maar ook de carrosserie heeft veel slechte plekken. We hebben hem al verschillende keren grondig laten opknappen maar hij staat nu in de garage en heeft heel veel duur onderhoud nodig. Daarna is hij weer korte tijd OK maar dan begint het weer net zo. Hij is aan vervanging toe maar we hebben er de middelen niet voor. Deze auto is lang geleden met een sponsorloop van de autovakschool IVA in Driebergen betaald en aan ons geschonken. De enige auto die enigszins is opgewassen is de dertienpersoons Toyota Landcruiser, die ook kan worden gebruikt als ambulance.
We zouden u willen vragen of u om u heen wilt kijken of u misschien niet een sponsor kunt vinden voor dit project zodat we weer mobiel kunnen worden.
De trekkers zijn onze werkpaarden om materialen voor bouw water en ziekenhuis aan te voeren maar door de coronacrisis komen er weinig bezoekers en kunnen we dus ook geen onderdelen hier krijgen.

We doen noodreparaties die vaak weer snel stuk gaan en veel tijd en energie verslinden. We hebben één trekker in de garage staan die er al drie jaar staat omdat de motor vervangen moest worden. Dit is gebeurd, maar hij wil niet starten.
Het team dat de motor erin heeft gezet had onvoldoende tijd om hem aan het lopen te krijgen. We hebben twee Belarustrekkers en gebruiken er nu één voor onderdelen om de andere lopend te houden. Hier in Haïti hebben de monteurs te weinig kennis om deze problemen op te lossen.

Container
Door de coronacrisis en valutaproblemen staat de container die ik heb helpen laden nog steeds in Nederland. We wachten op andere tijden wanneer die gaat komen.

 

 

 

 

 

 

Waterreservoir
De komende periode hopen we dat het waterreservoir klaar komt, zodat we het kunnen gebruiken zoals het bedoeld is. Geduld is iets wat je hier bij alles nodig hebt.

Einde jaar
De kerst en de jaarwisseling komen er weer aan en we willen iedereen een goed nieuwjaar toewensen onder Gods bescherming en Zijn zegen
Hartelijk dank voor alle steun zowel financieel, moreel en door gebed.

Hartelijke groeten van:
Rob, Anne-Marie, Lisa, Anne-Rose en Miriam
Stichting Hulp Haïti Driel

Reacties zijn gesloten.