Nieuwsbrief december 2019

Uw hulp is harder nodig dan ooit!
lees hieronder waarom…

Na een eerste periode van onrust in het land in het voorjaar is er sinds augustus een situatie ontstaan waardoor alle grote wegen zijn afgesloten met wegversperringen. Er is geen verkeer meer mogelijk van de ene stad naar de andere.
Ook hier in Passe Catabois is het soms onrustig, maar daar lijkt nu gelukkig een einde aan te zijn gekomen.

Er komt geen brandstof meer deze kant op. Hierdoor is er bijna geen transport meer mogelijk. De brandstof die er is, is heel erg duur. Ik weiger de hogere prijzen te betalen en ga iedere keer dat ik in Port de Paix ben langs het benzinestation om te vragen of ik wat diesel voor de auto kan krijgen.
Doordat ik een goede relatie met de verantwoordelijke heb – die oorspronkelijk uit Passe Catabois komt – krijg ik meestal 10 of 15 gallon (3,7 liter) voor de normale prijs. Hierdoor kunnen we de trekkers ook niet of nauwelijks gebruiken. Daarnaast hebben ze ook nog eens technische problemen die wij hier niet zelf op kunnen lossen. Hiervoor zoeken we een monteur uit Nederland die onze problemen op dit vlak kan oplossen. De generatoren die de stroom opwekken voor het signaal ten bate van de mobiele telefoniedraaien maar op halve kracht of staan stil. Hierdoor werken de telefoons slecht of helemaal niet.
De voedselsituatie is ook heel slecht. Bijna alles moet uit Port au Prince komen. De haven van Port de Paix heeft bijna geen boten meer die er aandoen zodat wat er is steeds minder wordt. Vorige week ging de prijs van rijst (het hoofdvoedsel) met 50% omhoog. De mensen hebben al bijna geen geld en er groeit ook niets in de tuinen en bijna iedereen heeft honger. Wij zijn het enige aanspreekpunt voor hen. Ik heb vijf dagen in de week spreekuur van 07.00 uur tot – in principe – 08.00 uur. Daarna mogen er geen nieuwe mensen meer bij komen. Dan sta ik iedereen te woord en ik bekijk op dat moment òf en hoe ik ze kan helpen. De weekenden zijn voor afspraken; zaterdag veel kledinguitgifte op afspraak en zondag eerst kerk, in de middag bijbelstudie en spreektijd voor de mensen die komen.

We hebben dit jaar een betere watervoorziening. Er staat regelmatig druk op het systeem, waardoor de watertanks op de daken gevuld worden. We zitten in het winterseizoen. Hierdoor is er minder zon en af en toe regen, zodat er minder stroom is in huis. We hebben lampen die – wanneer er stroom is – opladen tijdens gebruik. Als er dan geen stroom is dan doen ze het nog een aantal uren. Internetgebruik is hierdoor ook moeilijker.

Dit zijn allemaal bijzaken want mensen komen om van de honger. Vooral ouderen en kinderen. Ondervoeding steekt bij hen weer de kop op omdat er gewoonweg niets te eten is. Er komen mensen bij me uithuilen. Vaak zijn dat oude oma’s die verantwoordelijk zijn voor kleinkinderen waarvan de ouders zijn overleden. Of van ouders die de kinderen bij de oma’s hebben gebracht en daarna hun eigen weg zoeken. Ik nodig die mensen uit om bij mij mee te eten.
En dan krijgt iedereen wat minder. Soms zitten er twaalf mensen aan tafel. We doen ook via het ziekenhuis wat we kunnen maar dat kan alleen met geld van donoren.

We doen hier prachtig werk dat veel energie vergt maar we zijn voor ons levensonderhoud afhankelijk van giften.
Ik hou er niet van om geld voor dit doel te vragen maar er komt bijna niets voor ons persoonlijk binnen. Al enige tijd is dit zo. Wilt u kijken wat u kunt doen om hierbij te helpen? Dit is nodig zodat we hier de zaken op orde krijgen om een gezonde basis voor de toekomst te krijgen.

PROJECTEN
Huizen
We bouwen bijna iedere week twee huizen voor de allerarmsten op twee locaties. Net voordat de wegen geblokkeerd werden hebben we 1000 golfplaten kunnen kopen voor een schappelijke prijs. Hiermee kunnen we even vooruit.

School
We zijn de enige provincie in het land waar de scholen functioneren en door een project van de Christelijk Gereformeerde Kerk kunnen we dit jaar ruim 100 kinderen naarschool sturen. Een enorme steun in de rug omdat opleiding kansen geeft op werk in de toekomst.

Kleding
Iedere zaterdag geven we kleding uit aan de armen op afspraak en ook zonder als er tijd voor is verder geven we het ook uit aan kerken die het dan ook weer uitgeven. Hiervoor zitten we vooral te springen om: babykleertjes, kleuter-, peuter- en tienerkleding. We hebben op het moment veel kleding in de grote maten en we zijn dan ook hard op zoek naar small- en mediumkleren zodat we onze container weer luchtdicht vol kunnen krijgen.

Voedselondersteuning
We ondersteunen iedere maand vaste mensen met geld om eten te kopen zodat ze het redden. Hiervoor hebben we een donatie uit de VS gekregen en ook in Nederland komt er geld binnen via de stichting voor eten. We kunnen nog best wat hulp hierbij gebruiken.

Babymelk
Dit kunnen we ieder jaar goed gebruiken vooral nummer 1 als de moeders van de baby’s overlijden. Pakken of blikken kunnen mee in de container

Mijn komst naar Nederland
Moeilijk te plannen maar na twee keer veranderen gaat het misschien lukken in januari 2020. Het was erg moeilijk om transport te krijgen naar de Dominicaanse republiek (vanwaaruit ik vlieg in verband met de prijs). Dit is wat beter, maar Anne-Marie kan me niet missen op het moment. We kijken nu of de situatie van het land het toelaat zodat haar ouders in januari kunnen komen. Op dat moment kan ik dan naar Nederland.

Team voor 2020
We zijn bezig met de planning en het zal zeker maart 2020 worden voordat ze kunnen komen omdat de container met materialen – om te kunnen werken en eten – er dan pas zal zijn. Ik zal, als ik in Nederland ben, meehelpen om hem vol te laden zodat hij zo snel mogelijk naar Haïti kan worden verzonden.
We zijn per direct weer op zoek naar mensen met twee rechterhanden;monteurs,

  • electriciëns,
  • bouwvakkers,
  • loodgieters.

Voor de langere termijn zijn we op zoek naar:

  • vroedvrouwen met of zonder ervaring;
  • nieuwe arts.

Dat laatste omdat Lourens volgend jaar gaat werken in Nederland om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Geachte Sponsoren
Als penningmeester van de Stichting willen wij u vragen bij uw overmaking uw plaatsnaam te vermelden.
Uit het IBAN-nummer kunnen wij niet afleiden waar het vandaan komt. Voorbeeld is de PKN-kerken. Daar zijn er veel van. Graag willen wij u een bevestiging sturen dat uw bijdrage ontvangen is. Het mailadres kunnen we meestal wel vinden op uw website of een telefoonnummer, maar dat is meestal van het Kerkelijk Bureau.
Wilt u ons IBAN-nummer en plaatsnaam mailen, stuur het dan naar hulshuizen@hetnet.nl.
Bij voorbaat dank, penningmeester Stichting Hulp Haïti Driel

Grootste Lichtpunt in de wereld
Het kerstkind Jesus, die ons de moed geeft om door te gaan ondanks de moeilijke omstandigheden en gevaarlijke situaties.
Hartelijk dank voor alle ondersteuning in 2019 en we hopen dat we ook het volgende jaar weer op u kunnen rekenen.
Gezegende feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar toegewenst vanuit Passe Catabois.

Anne-Marie, Lisa, Anne-Rose, Miriam, José en Rob

Reacties zijn gesloten.