Dr. Yeux voor de tweede keer in Passe Catabois

Haiti-1Een Nederlands oogteam heeft afgelopen maart voor de tweede keer het ziekenhuis in Passe Catabois bezocht. Vorig jaar werd in april een pilot – missie uitgevoerd. Door de goede voorbereiding van dokter Anna, verpleegkundige Jacqueline en manager Rob kon het oogteam dus meteen aan de slag. Het team werd overspoeld door patiënten met oogproblemen. In dit gebied, het armste van Haïti, komt nooit een oogarts.

Haiti-2Het team bestond uit Jos Rademakers en Cathrien Eggink, oogartsen, Anna Randag, oogarts in opleiding en Wim Mastbroek, OK-verpleegkundige. Zij werden uitgezonden door SLAH (Stichting Leer Anderen Helpen). Uniek is de gezamenlijke actie met de stichting Zienderogen, die optometristen uitzendt naar ontwikkelingslanden en Harriëtte Sietsma en Maaike Jansen aan het team toegevoegde.

In bijna twee weken uren voor drie weken maken, kan dat? Ja, samen met Anna, Jacqueline en Rob werd soms 14 uur achter elkaar gewerkt. Want een patiënt kan, door de grote reisafstand niet zo maar de volgende dag terugkomen.

Haiti-3In totaal werden er 815 patiënten gezien, meer dan 350 brillen verstrekt aan mensen, die deze echt nodig hebben. Er werden 46 – vooral staar – operaties gedaan. Voor volgend jaar staan al mensen op de lijst om geholpen te worden. Jammer genoeg kan Haïti nog niet zonder hulp uit Nederland.

 

Reacties zijn gesloten.